”Marcus är en av mina största inspirationskällor”

”Det är i Harlem det händer.”

Jag blir fortfarande förvånad när jag träffar New York-bor som lever sina liv i staden men aldrig riktigt varit i Harlem. Det är lite mer förståeligt att många svenskar jag träffar undrar om det är ”säkert” att besöka den legendariska stadsdelen. Harlem är världskänt. Det är en stad i staden. Länge känt som hjärtat av svart amerikansk kultur men också för kriminaliteten och förtrycket som slet sönder de vibrerande kvarteren norr om Central Park under 1900-talets andra hälft.

Min farfar migrerade till Harlem i början av 1920-talet. Bakom sig lämnade han South Carolinas bomullsfält och den terror och fattigdom som hållit ett strypgrepp om USA:s svarta befolkning i Sydstaterna sedan de klev av slavskeppen. Farfar lyckades ta sig till Harlem: Här kunde han promenera på New Yorks bredaste boulevarder med rak rygg, putsade skor och hatten på sned. Han fann friheten i stadsdelen, liksom hundratusentals andra svarta människor som flydde hit under segregationen.

Det var i Harlem som en 18-årig Miles Davis tjatade sig till en plats i Charlie Parkers band vilket banade väg för en av musikhistoriens mest utmärkande karriärer. Det var här Malcolm X formade sitt budskap av svart motstånd. Harlem var under många år det svarta Amerikas huvudstad. En stolt sådan. Harlems kultur var så smittsam att den spreds till världens alla hörn. Stadsdelens musik, mode, motstånd, slang och elegans har fascinerat generationer av människor. Om du vill veta vad det är för stil som gäller på gatan behöver du bara komma hit och vandra längs Lenox Avenue en lördagseftermiddag.

Men allt håller på att förändras. Harlems dragningskraft är inte mindre idag än den var när min farfar kom hit för nästan hundra år sedan, men stadsdelen är idag öppen för alla. Många av de mindre bemedlade svarta invånarna får flytta norrut då fler och fler av de ståtliga husen köps upp av rika bosättare.
Mina föräldrar träffades i New York i mitten av 1960-talet. Men när mamma skulle åka och besöka pappas familj i Harlem fick hon ligga i baksätet av bilen med en filt över sig. Det var farligt för vita att vistas i Harlem, sa min pappa. Vita och svarta gick inte ofta hand i hand i New York på den tiden, och aldrig i Harlem.

Idag kan du träffa på människor från världens alla hörn i stadsdelen och alla, precis alla känner till Red Rooster. Restaurangen är som en portal in till Harlem. Svenskar på besök i New York kan våga sig norr om Central Park för ett besök på Marcus Samuelssons ställe.

En helt vanlig kväll på Red Rooster kan du se den amerikanska riksbankschefen Janet Yellen äta middag själv vid ett bord i den myllrande matsalens hörn, eller se rapparen Common sitta och prata högljutt över tallrikar med friterad kyckling. Till och med skeptiska New York-bor börjar inse att Harlem inte bara är okej att åka till, det är fantastiskt.

Marcus är mer än en god vän till mig. Han är en av mina största inspirationskällor. Han är en sann nutidsmänniska som lyckats förena sitt ursprung med sin hemstad. På Red Rooster möts Etiopien, Sverige och USA under samma tak. Här kan du äta kitfo, gravad lax och shrimp and grits. För Marcus är hans mångfacetterade ursprung inte en last, det är hans mest värdefulla tillgång. Som han själv säger: ”Folk som du och jag Jason, vi kan vara fönster. Portar mellan världar.” Och Marcus har verkligen öppnat upp Harlem, New York och Sverige för varandra.

Jag lovar er, kom till Red Rooster vilken kväll som helst och låt er hänföras av maten, konsten, musiken och en atmosfär som ni inte hittar någon annanstans i New York.

Det är som det alltid varit, i Harlem det händer.

*

Texten ovan är publicerad som förord i Marcus Samuelssons Red Rooster : matlagning i Harlem.
Boken hittar du på t.ex. Adlibris, Bokus eller i din lokala bokhandel.

Fler nyheter

The Hills

15 januari 2019

Vår 2019

11 januari 2019

Hösten 2018

25 september 2018