Fri efter 2039 dagar i fångenskap

Den 25 november 2011 kidnappades Johan Gustafsson av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim under pågående semester i Mali. I somras släpptes han fri efter 2039 dagar i fångenskap. Nu berättar han om sin tid i fångenskap i en bok.

– Jag vill berätta om mitt liv tillsammans med fattiga, analfabeta ökenaraber, ditresta äventyrssökande, fanatiska krigsveteraner och två andra fångar som var och en för sig försöker att hantera en omöjlig situation. Ett liv som inte bara präglas av ensamhet och umbärande utan även av humor och insikter, säger Johan Gustafsson.

Boken, med arbetstiteln Ett fängelse utan murar, kommer att handla om tiden i fångenskap. Om att vara helt frånkopplad från sin familj, om acceptans och förlåtelse.

– Jag vill med mina egna ord berätta min historia. Berätta om hur jag ser på islam och de personer som höll mig fången. Hur man kan förstå deras handlande och samtidigt tycka att det är så fel, fortsätter Johan Gustafsson.

Johan Gustafsson bor återigen i Stockholm med sin flickvän och tilldelades nyligen priset som årets smålänning 2017.

Boken släpps under hösten 2019.

Fler nyheter

The Hills

15 januari 2019

Vår 2019

11 januari 2019

Hösten 2018

25 september 2018