Varför vill män så gärna visa könet?

Män visar kuken för mig gör journalisten Caroline Hainer en djupdykning i mäns relation till sitt eget kön, och i synnerhet viljan att visa upp det. Boken hittar du på till exempel Adlibris, Bokus eller i din lokala bokhandel.

Varför har du detta intresse för kukbilder?
– Å ena sidan är det en naturlig följd av min fascination för manlig nakenhet på film och tv. Om mansrollen i populärkultur, bromance ​och hipstermän som ska stoppa korv och odla chili. Å andra sidan är det ett fenomen som jag själv råkat ut för och kände för att undersöka. Först bara av ren nyfikenhet men numera med samma besatthet som jag tänker mig en socialantropolog som upptäckt en helt ny kultur någonstans.

I vilka sammanhang skickas vanligtvis dickpics? 
– När jag talar om dickpics syftar jag på bilder som skickas oombedda till tjejer. Bilder som skickas i någon slags ömsesidig förståelse är jag ointresserad av. Bilder som skickas mellan gaykillar är inte heller min domän. Jag kikar på de bilder som killar skickar oombedda till tjejer, allra oftast i flirtiga sammanhang. Som i samband med nätdejting, Tinder eller en träff på krogen. Sedan finns det ytterligare en kategori och det är de dickpics som skickas i trakasserande syfte. Kanske till någon offentlig person eller krönikör som skrivit något man inte håller med om och därför dras slutsatsen att denne förtjänar kuk i sitt liv. ​Eller i alla fall sin mejlbox.

Ingenting på kvinnokroppen har samma symbolvärde som en erigerad kuk.

För att besvara frågan varför killar skickar dickpics har du granskat en lång rad samhällsfenomen. Nämn några grejer du menar hänger ihop med dickpics.
– De mest givna är amatörporren och olika makthavares behov av att visa kuken symboliskt. De lite mer spännande spåren som leder till dickpicen är attitydutvecklingen kring Viagra, uppvaktningsriter i det rurala England och Janet Jacksons bröstvårtor. En rolig upptäckt är förresten att den gamla grekiska fruktbarhetsguden Priapos straffade alla som försökte sno hans frukt. De han straffade allra, allra hårdast var kategorin skäggiga män och då använde han sin enorma kuk på oerhört kreativa sätt.

Själv tänker jag på blottare. Är blottare och dickpick-skickare samma typ av person? 
– Det är du inte ensam om, det är en vanlig koppling folk gör. Men riktigt samma sak är det inte. Blottarens mål är att se en reaktion medan dickpicskickaren bara kan tänka sig reaktionen. Jag skulle klassa honom mer som en exhibitionist.

Varför finns det inte en kvinnlig motsvarighet till dickpicen?
– Det är en komplex fråga. Visst finns det tjejer som skickar bilder på bröst och kön oombedda till killar. Men ingenting på kvinnokroppen har samma symbolvärde som en erigerad kuk. Dessutom är det en större risk för tjejerna att skicka bilder. Hämndporr eller ”läckor” av nakenbilder drabbar kvinnor hårdare än en dickpic som hamnar snett eftersom vi tyvärr är så mycket snabbare och piggare på att döma tjejers sexualvanor än killars.

Fler nyheter

Sommar 2019

7 maj 2019

The Hills

15 januari 2019