Frihet, jämlikhet & systerskap

I textsamlingen Frihet, jämlikhet & systerskap samlar Ida Therén sina bästa texter skrivna mellan åren 2007–2017. I boken lyfts inte bara enskilda verk och olika intellektuella strömningar fram – här fångas också tidsandan i stort. Feminism, föräldraskap, manlighet, sex. Och konsten såklart.

Vilka kulturströmningar skulle du säga varit mest spännande under den tiden?

– Det har varit väldigt intressant att se hur det intersektionella tänkandet verkligen fått fart. Hur tankar om hudfärg och kön som tidigare var väldigt obskyra, nu nästan har blivit mainstream. Även hur det är mer okej att prata om tro och andlighet, men också om veganism. För bara några år sen vara man ju koko om man pysslade med sånt.

Hur var det att gå tillbaka och titta igenom din samlade produktion? 

– Framför allt kände jag mig verkligen glad! Att jag har skrivit så mycket bra samtidigt som det känts som att jag suttit hemma ensam och skrivit trots att ingen lyssnat. Det har ändå kommit ut en del texter som jag känner mig stolt över så här i efterhand. Det gjort mig peppad att fortsätta skriva.

Du arbetar även på en roman. Vad kan du säga om den?

– Ja, den har legat och grott länge nu. Det är en historisk roman som är extremt researchtung, men nu befinner jag mig i slutfasen. Jag hoppas bli klar helt klar i sommar. Boken handlar om June Miller, författaren Henry Millers andra fru, som är huvudpersonen i nästan alla hans romaner under namnet Mona.

Om du siar framåt: Vad händer inom kulturen under det kommande decenniet?

– Vi kommer se mer andlighet och en öppenhet mot universum och tro på något högre. Fler kommer söka sig bort från det materiella och lämna storstaden för enklare liv. Fler kommer också att ifrågasätta kött – och mjölknormen. Överhuvudtaget kommer fler ifrågasätta synen på liv som en löpande band-vara. Förändringen som innebär att patriarkatet– allt från kyrkan till politiker som försöker kontrollera människan och särskilt kvinnan – kommer också att accelerera. Kvinnor, särskilt i Sverige, tar inte skit längre för att vi har insett att vi klarar oss själva och att vi är trygga även när vi säger ifrån.

Fler nyheter

Sommar 2019

7 maj 2019

The Hills

15 januari 2019