En alldeles svensk historia

Brottet som skakade självbilden

Sommaren 2015, under musikfestivalen We Are Sthlm, utsattes tonårsflickor för sexuella övergrepp i publikhavet. Både polis och vittnen på plats förväntade sig stora rubriker i media efter händelsen. Istället: Total tystnad.

Ett halvår senare rapporterades om liknande övergrepp i Köln – först då valde svenska medier att berätta om vad som hänt på We Are Sthlm. Varför dröjde det så länge? När reportern Chang Frick började nysta i historien skapades en kedjereaktion som kom att skaka om Sverige. Ingen ville ta ansvar för den uteblivna rapporteringen och media förnekade att de misstänkta förövarnas ursprung skulle ha påverkat bevakningen.

Sverige är ett land präglat av en konsensuskultur som få vågar bryta mot. Den som ställer sig utanför åsiktskorridoren utmålas snabbt som extrem. I sin internationellt hyllade bok skildrar Kajsa Norman insiktsfullt och övertygande den svenska konformiteten och hur den påverkar det offentliga samtalet.

»Det här är en gripande berättelse. Allt jag trodde att jag visste om Sverige är fel.« – The Spectator

»Kajsa Normans beskrivning av det svenska hyckleriet och dess paradoxer är mer medryckande än en thriller.« – The Times

»Kajsa Norman är en kraftfull författare.« – The Guardian

»En alldeles svensk historia är ingen behaglig läsning, men en viktig sådan.« – Sigrid Rausing

»Skriven i bästa Stieg Larsson-stil, men med skillnaden att allt är sant.« – The Telegraph India

»Hon skildrar en tystnadskonspiration av ett etablissemang som gör allt för att inte lyfta på locket över växande kulturella spänningar.« – Financial Times

Utgivning: 2019-04-27
Format: Inbunden
Formgivare: Gustav Schiring
ISBN: 9789188919250

Köp på Adlibris eller Bokus

Kajsa Norman är grävande journalist och författare.

Läs mer