Alexandra Pascalidou skriver bok om papporna

Mammorna gavs ut 2018 och hyllades av en enig kritikerkår. Hösten 2021 sätts boken upp som pjäs på Riksteatern. Nu arbetar Alexandra Pascalidou med uppföljaren, Papporna

– Redan 2015 skrev jag om ortens mammor i ett stort reportage i DN. De marginaliserade mammorna lyste med sin frånvaro i både forskning och media. Boken med 21 mammor i Sveriges fattigaste förorter blev en nödvändig uppföljning. Varenda gång jag har varit ute i landet och talat om Mammorna så har jag fått frågan: Var är papporna? Jag har själv länge funderat på just den frågan. Inte minst då jag växte upp med en ensamstående mamma och en frånvarande far. Under hela min uppväxt i Rinkeby såg jag hur mammorna fick dra hela lasset medan papporna rörde sig ute i en patriarkal periferi.

I nya boken kommer Alexandra Pascalidou att skildra pappornas berättelser i ett försök att komma till en djupare förståelse för samtiden, segregationen och konsekvenserna av de växande samhällsklyftorna.

– När jag skrev Mammorna trodde jag, något naivt måhända, att det skulle leda till att deras röster och rop på hjälp skulle hörsammas och att radikala förändringar och förbättringar skulle ske för att värna liv och stoppa våldet. Istället har våldet eskalerat både i omfattning och brutalitet. I media rapporteras nästan dagligen om unga män som mister sina liv i gängkrigets spår. Mammorna utan skyddsvästar och skyddsnät har länge kämpat för att stävja våldet och skydda sina barn, ofta utan samhällets hjälp – men var finns papporna? Det är dags att spåra papporna. Att försöka förstå deras frånvaro. Vart tar de vägen och varför? När jag började göra intervjuer innan sommaren insåg jag att papporna både är en del av problemet men också en del av lösningen. 

Papporna ges ut hösten 2022 på Mondial och kommer också att handla om Alexandras egen pappa som dessvärre inte längre kan förklara eller försvara sig. 

– Min pappas död har väckt väldigt mycket tankar och känslor och lämnat mig med en massa frågor och luckor i hans historia, det kommer jag att beröra i boken, säger Alexandra.

För mer information, kontakta:
Emma Ulvaeus
MONDIAL
[email protected]
070 966 26 45

Copyright © 2019 Mondial. Webbsida av Oakwood.