David Baas skildrar nationalismen

I maj släpps boken Segra eller dö av den hyllade journalisten David Baas. Boken, som kommer vara den mest närgångna skildringen av nationalismen i Sverige, handlar om drivkrafter och metoder – och det apokalyptiska budskapet om att ”segra eller dö” som är bränslet i rörelsen.

“Genom att ta mig in bakom kulisserna – när nationalisterna inte tror att någon utomstående ser eller hör dem – vill jag komma åt kärnan i rörelsen och berätta varför nationalismen hyllar kampen framför allt”, säger David Baas själv om projektet.

Den som vill förstå Sverigedemokraterna måste se partiet som en del av en större rörelse – den nationella rörelsen. När andra politiska partier ägnar sig åt att flytta kommatecken i torra budgettexter erbjuder nationalismen en djupare mening – ett ödesbestämt uppdrag. Det är i detta som den nationalistiska rörelsen får sin kraft, menar David Baas.

“Det är ingen ytlig retorik utan en genomtänkt ideologi som i grunden ser det som en fråga om liv och död att omstöpa dagens mångkulturella Sverige. Det här är berättelsen om en politisk rörelse som på fyra decennier gått från marginaliserade – inte sällan lika delar hånade och fruktade – till en mullrande politisk kraft som knackar på dörren till regeringsmakten. Jag vill att boken ska vara en omistlig del för alla som vill förstå kraften som förändrat svensk politik i grunden”, säger han.

Nästa år kommer Sverigedemokraterna att publicera en egen vitbok, något som David Baas är skeptisk till.

“Sverigedemokraterna har – återigen – dragit igång ett projekt att ta fram en vitbok för att skildra sin egen historia. Jag hoppas att den som verkligen vill veta vad som hänt i partiet, bortanför den officiella historieskrivningen, läser min bok istället.” 

David Baas är journalist, idag anställd vid Expressen. Han har vunnit Guldspaden två gånger och har nominerats till Stora journalistpriset tre gånger. 2018 mottog han Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst.

Segra eller dö släpps den 18 maj. 

För mer information, kontakta:
Emma Ulvaeus
Mondial
[email protected]
070 966 26 45

Bildmaterial:
Pressfoto (foto: Olle Sporrong)
Omslag

Copyright © 2019 Mondial. Webbsida av Oakwood.