Nu i november, i mörkaste höstrusket släpps en bok som kommer att hjälpa många njuta mer av vardagens bästa pastarätt. De tre vännerna Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister har skrivit den ultimata boken om Sveriges populäraste pastasås: köttfärssåsen, eller ragù alla bolognese som den kallas i Italien.
“Det hela började med att vi tänkte starta en matklubb där vi skulle ses vid några tillfällen per år för att umgås, träffa och lära känna nya och andras vänner. Vi hade en idé om att varje ny medlem skulle få laga en rätt. Men vilken? Vi ville att det skulle vara samma rätt vid alla tillfällen. Men vilken rätt kunde vi enas om? Den solklara vinnaren blev ju, såklart, spaghetti med köttfärssås. Sen kom pandemin och tryckte på stoppknappen i såväl våra liv som så många andras – och att ha en matklubb var uteslutet. Intresset för köttfärssåsen kunde dock inget stoppa, och istället föddes idén till den här boken”, säger Harald om projektet.
Förutom att bjuda på inspiration i överflöd till hur du kan få din köttfärssås att poppa med det där lilla extra har de tre vännerna också valt att teckna köttfärssåsens historia i den svenska matkulturen – en historia som på många sätt handlar om mycket mer än bara ingredienser och recept.
“Idag är spaghetti och köttfärssås minst lika mycket en del av den svenska identiteten som pressgurka eller palt. Det är förbryllande att vi inte är lika nationalistiska gentemot matkultur som vi är gentemot människor. Till exempel firade Sverigedemokraterna sitt inträde i riksdagen 2010 med att bjuda på pizza och tabouleh allt medan de skrålade på den västindiska sången Brown Girl in the Ring. Mat (och musik) suddar ut gränser fortare än människor”, säger Jason.
Recepten i boken handlar inte om ett försök att hitta det bästa receptet på köttfärssås, utan snarare om att hitta innovativa sätt att förnya älsklingsrätten.
“Vi har insett att det inte finns The Köttfärssåsrecept. Vi pratar nämligen om en maträtt med en tydlig identitet men utan ett rätt sätt att göra den. Så vi ville ge läsare sätt att tillaga den på nytt, ännu delikatare, med djupare smak. Sen är tanken att de, som alla andra köttfärssåskockar genom historien, skriver deras egna version av den bästa såsen”, säger Joel.
Copyright © 2019 Mondial. Webbsida av Oakwood.