Oscar Jonsson om hotet från Ryssland

Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022, när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Sverige står nu inför det värsta säkerhetspolitiska läget på decennier, men hotet i dag är ännu bredare. Idag använder Ryssland inte bara militära medel utan även spioner och cyberattacker, så väl som företagsköp och energiutpressning.

I boken Hotet från Ryssland förklarar Oscar Jonsson hur vi bör förstå Ryssland och elitens drivkrafter, vilka de möjliga hoten mot Sverige är – och hur vi ska förbereda oss för att möta dem.

Sverige har sedan Kalla Kriget rustat ned både mentalt och militärt, och jag ville skriva den här boken för att visa omfattningen av dagens hot och öka förståelsen i alla domäner Ryssland agerar på. Före kriget brukade vi svenskar ställa oss frågan: Behöver vi oroa oss för Ryssland, egentligen? Nu är frågan: Hur behöver vi oroa oss? I min bok vill jag visa hur vi missförstått den ryska ledningen och hur vi bör förhålla oss till Ryssland framåt”, säger Oscar om arbetet med boken.

Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan. Jonssons expertområde är rysk krigföring; han har tidigare jobbat på Försvarsmaktens Högkvarter med hybridkrigföring och rysk strategi och varit chef för Center for the Governance of Change vid IE University.

Enligt Oscar är den vanligaste missuppfattningen om Ryssland att landet är helt irrationellt och agerar på sätt som är omöjliga att förstå:
“Det jag förklarar i min bok är att det snarare finns en tydlig logik i det ryska agerandet, men för att förstå den måste man förstå den ryska världsbilden, hotuppfattningen och det politiska systemets uppbyggnad.”

För mer information:
Emma Ulvaeus
MONDIAL
[email protected]
0709 66 26 45

Läs mer om boken här.

Bildmaterial:
Pressbild
Omslag

Copyright © 2019 Mondial. Webbsida av Oakwood.